Blog O LCHF ishrani

Blog O LCHF ishrani

Šta je Paleo/LCHF ishrana?

Paleo/LCHF (Low Carb High Fat) je način ishrane koji podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata, a povećan unos masti iz prirodne, celovite hrane, koju čine povrće, meso, riba i jaja, kao i punomasni mlečni proizvodi, semenke i orašasti plodovi. Šećerom bogate namirnice kao što su slatkiši, žitarice svih vrsta i mahunarke se izbegavaju u širokom luku. Potpuno se izbacuju i rafinisana ulja i hidrogenizovane masti kao što su suncokretovo ulje i margarin, kao i industrijski proizvodi puni aditiva, konzervanasa, šećera, soje… Voće je dozvoljeno u ‘’opuštenom’’ režimu koji se preporučuje trudnicama, deci i osobama koji nemaju višak kilograma i/ili inzulinsku rezistenciju/šećernu bolest.

Ovaj način ishrane pogodan je za sve uzraste, za zdrave i bolesne, sportiste… Naravno, postoje razlike u količini unošenja ugljenih hidrata u različitim grupama- deci je zbog rasta i razvoja potreban veći procenat ugljenih hidrata nego odraslima, ali oni nikako ne bi smeli da dolaze iz slatkiša, gaziranih i drugih kupovnih sokova, grickalica… Sportistima je potrebno više proteina, ali opet ne na uštrb masti.

Ono što je važno naglasiti jeste da je Paleo/LCHF način ishrane vrlo jednostavan za sprovođenje- jedete kada ste gladni i dok se ne zasitite. Nema računanja kalorija i gledanja na sat, nema ‘’neslaganja’’ namirnica ili pogrešnog doba dana za određenu hranu.

Nakon prelaska na LCHF, vrlo brzo opada i apetit, pa se na taj način reguliše telesna masa bez gladovanja i brojanja zalogaja. Stabilan nivo šećera u krvi rešava nas problema hroničnog umora i daje energiju o kakvoj ste oduvek sanjali. Pogledajte listu bolesti kod kojih LCHF dovodi do poboljšanja/nestajanja simptoma.

Ovde nije reč o ‘’dijeti’’ koju ćete sprovoditi određeno vreme, pa se vratiti na staro. Paleo/LCHF podrazumeva dugotrajnu promenu prehrambenih navika u cilju postizanja i održavanja idealnog zdravstvenog stanja. To je način života, i to onog u kome uživate puni zdravlja i energije!

Kontaktirajte nas, kako bismo Vam pomogli da sigurno i bezbedno uplovite u LCHF/Paleo vode. Tu smo da Vas edukujemo, usmerimo i podržimo na Vašem putu ka boljem zdravlju i kvalitetnijem životu.