O meni

O meni

 

Zovem se Marija Knežević. Po zanimanju sam doktor medicine i poslednjih devet godina radim kao porodični lekar, što znači da vodim računa o zdravlju svih uzrasnih grupa stanovništva.

U svom radu svakodnevno se susrećem sa ljudima obolelim od hroničnih bolesti kao što su gojaznost, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, metabolički sindrom, reumatološke i autoimune bolesti. Dok nisam otkrila blagodeti LCHF/paleo ishrane, sve što sam mogla da uradim za njih bilo je da propišem lekove, posavetujem ih da se što više kreću i da ‘’zdravo jedu’’.  Tokom godina, bespomoćno sam gledala kako se njihove bolesti pogoršavaju, doze lekova rastu, a nada u normalan život, bez bolesti, nestaje.

U poslednjih nekoliko godina aktivno proučavam principe zdrave ishrane. Iznenadila me je činjenica da nutricionističke smernice koje preporučuje zvanična medicina nemaju osnovu utemeljenu na validnim naučnim istraživanjima. Saznanje o tome u kojoj meri je ishrana važna za naše psiho-fizičko zdravlje, motivisalo me je da čitam sve više i više…

U januaru 2018. postala sam sertifikovani Primal Health Coach, što podrazumeva stručnost u oblasti LCHF/paleo ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih životnih navika (spavanja, upravljanja stresom i sl.)

Danas svojim pacijentima mogu da ponudim nadu i to je ono što i njih i mene čini srećnim i poletnim. Osnovu lečenja većine hroničnih bolesti više ne čine lekovi, već promena životnih navika, u prvom redu ishrane. Medikamentozna terapija tu je kao potpora i to samo u slučajevima kada je neophodna.

Ovaj blog nastao je iz želje da svoja saznanja o zdravoj ishrani podelim sa svim ljudima koji rade na sebi i koji žele najbolje za sebe i svoje najmilije.

Dobrodošli među Zdravojede!

Vaša dr Marija Knežević