O meni

O meni

Zovem se Marija Knežević. Po zanimanju sam doktor medicine, trenutno na specijalizaciji iz imunologije. Deset godina sam radila kao porodični lekar, što znači da sam vodila računa o zdravlju svih uzrasnih grupa stanovništva.

U svom radu svakodnevno sam se susretala sa ljudima obolelim od hroničnih bolesti kao što su gojaznost, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, metabolički sindrom, reumatološke i autoimune bolesti. Dok nisam otkrila blagodeti LCHF/paleo ishrane, sve što sam mogla da uradim za njih bilo je da propišem lekove, posavetujem ih da se što više kreću i da ‘’zdravo jedu’’. Tokom godina, bespomoćno sam gledala kako se njihove bolesti pogoršavaju, doze lekova rastu, a nada u normalan život, bez bolesti, nestaje.
U poslednjih osam godina aktivno proučavam principe zdrave ishrane i dodatno se edukujem u tom polju. Iznenadila me je činjenica da nutricionističke smernice koje preporučuje zvanična medicina nemaju osnovu utemeljenu na validnim naučnim istraživanjima. Saznanje o tome u kojoj meri je ishrana važna za naše psiho-fizičko zdravlje, motivisalo me je da čitam sve više i više…
U januaru 2018. postala sam sertifikovani Primal Health Coach, što podrazumeva stručnost u oblasti LCHF/paleo ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih životnih navika (spavanja, upravljanja stresom i sl.)

Od proleća 2020. radim samo sa ljudima koji žele da promene svoje navike kako vi bili zdravi i osećali se dobro u svom telu. Završila sam i posebnu obuku za lečenje metaboličkog sindroma, insulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti pomoću ishrane sa smanjenim unosom ugljenih hidrata.
Danas svojim klijentima sa hroničnim oboljenjima mogu da ponudim konkretno rešenje za njihov problem. Osnovu terapije većine hroničnih bolesti više ne čine lekovi, već promena životnih navika, u prvom redu ishrane. Medikamentozna terapija tu je kao potpora i to samo u slučajevima kada je neophodna.
Ovaj blog nastao je iz želje da svoja saznanja o zdravoj ishrani podelim sa svim ljudima koji rade na sebi i koji žele najbolje za sebe i svoje najmilije.
Dobrodošli među Zdravojede!
Vaša dr Marija Knežević