Priče uspešnih

Priče uspešnih

Kada navike postanu najbolji lek

Kada sam pre nekoliko godina počela da radim sa Atinom, ona je već bila na putu promene navika. Praktikovala je LCHF ishranu, ali je i dalje imala mnoštvo zdravstvenih problema i počela je da brine da li će ikada uspeti da ih reši.

Nakon dugog razgovora, uspele smo da definišemo nekoliko problema u njenim dotadašnjim navikama, između ostalog i nedostatak sna.

Posle nekoliko meseci naše saradnje, hormonski disbalans koji je imala je nestao, nivo stresa se enormno smanjio i čitava njena porodica je promenila stil života.

Nekoliko godina kasnije, pre par meseci, eto nje opet, ovog puta u ZdravoJedi izazovu! Sve vreme, Atina je pratila preporuke koje sam joj dala, istraživala i sama na temu zdravih navika i onda je poželela da svojim učešćem u programu podrži i ohrabri ostale žene koje su tek krenule na put promene.

Ovo je njen osvrt na promenu koju je doživela otkako je krenula da menja svoje navike. Njena priča vraća nadu svim onima koji pate od bolesti kao što su Hashimoto tireoiditis, insulinska rezistencija, drugih hormonskih disbalansa, kao i anksioznosti.

Atina i njena ćerka u akciji

I ono što je najvažnije, ona živi svoju priču već godinama, srećna, zdrava i nesputana.

“Dugo sam razmišljala kako ovo da napišem i jedini način da te drugi razumeju je da budeš iskren, mada to ume da bude najteže. Moja priča počinje mnogo pre prve dijagnoze, ali nekako se tih dijagnoza držimo jer pre njih na zdravlje i ne obraćamo previše pažnje.

Prva je bila PCOS- sindrom policisticnih jajnika, 2001 god; 2008 god. hitna operacija jajnika zbog ciste; 2010 god. problemi sa varenjem i generalno sa svim što je vezano za stomak; 2013 god. Hashimoto i hipotireoza zajedno sa insulinskom rezistencijom; iste godine anksioznost i depresija lečeni anksioliticima i antidepresivima; na sve to te 2013. god. odjednom nekih 20kg više nego normalno, glavobolje, košmari itd.

Na svu sreću, u Novom Sadu tada nalazim endikronologa koja prva počinje da prica o stvarima mimo lekova kao što su ishrana, san i kretanje. Tada započinje taj neki put transformacije koji traje i danas i nikada se neće završiti jer ja želim na njemu da ostanem.

2013 god. počinjem sa redukovanim ugljenim hidratima (izbacujem hleb, šećer, slatkiše, sokove, grickalice), izbacujem alkohol i cigarete. Šest meseci posle takve ishrane- bez onih 20kg viska, ali Hashimoto jos uvek aktivan, TSH i ostali nalazi štitne miruju; od lekova samo Euthyrox i ništa drugo, bez anksioznosti itd. Potom 2015 god. prva trudnoća i sa njom dijagnostikovan gestacijski dijabetes. Prelazak na paleo dijetu, ali sa smanjenim unosom korenastog povrća i bez mlečnih proizvoda, kretanje posle svakog jela 20min. Trudnoća, beba i ja u savršenom redu, a šećer nikada veci od 6.

Promena loših navika može značajno pozitivno uticati na plodnost, čak i kod postojanja dijagnoze PCOS

U tom periodu kada mi je ćerka bila beba nalazim Mariju (hvala Duletu što nas je spojio) i prelazim na LCHF ishranu. Ćerka koja je imala užasne ekceme i alergije izbacuje gluten i počinje da jede nešto između paleo i LCHF. Ekcema i alergija se rešavamo u roku od nekoliko nedelja. Ishranu ne menjamo do danas, i ja u medjuvremenu uvodim keto i šetam izmedju keto i LCHF.

Danas, 2021 god, treća trudnoća, kilaža bez oscilacija, bez insulinske rezistencije, sa šećerom konstantno izmedju 3-6, Hashimoto u remisiji, bez anksioznosti, stomačnih problema, cisti i svega nabrojanog ranije. Nije bilo lako, lagala bih kada bih rekla da jeste i trajalo je dugo, nije se dogodilo preko noći.

Obraćanje pažnje na ishranu i kod dece može dovesti do povlačenja simptoma bolesti kao što su ekcem, astma, gojaznost…

Pišem ovo kao primer drugima koji imaju isti problem, da pokušaju, da posrnu i odustanu, ali da opet ustanu i probaju opet. Poremećaji u funkcionisanju našeg tela ne nastanu preko noći i preko noći ne mogu da se reše.

Euthyrox meni ostaje doživotno jer je Hashimoto previše oštetio štitnu žlezdu da bi ga isključili, ali Hashimoto je samo naziv sindroma koji je vikao i pokazivao da nešto nije dobro.

Kada se samo setim koliko noći sam preplakala jer su mi rekli da žene sa PCOS ne mogu da imaju decu, da kad imaš Hashimoto ne možeš ništa da uradiš, da si sama kriva za anksioznost i ostale budalaštine. Za sve koji su to isto prošli ili prolaze, možeš da promeniš, možeš da budeš bolje, samo moras da nadjes ljude kao što je Marija i istraješ. Poklekneš pa ustaneš, ali promeniš ishranu, prošetaš, mrdneš malo, spavaš kada ti se spava, slušaš svoje telo i rešiš se sindroma i simptoma koje lekari tretiraju vrećom lekova. Ako mogu ja, možeš i ti. <3 “

Hvala ti na ovoj priči draga Atina, ona i mene inspiriše da nastavim da učim i usavršavam se, kako bih pomogla ljudima da ostvare slične rezultate i povrate svoje zdravlje.