Blog

Blog

Izgovori

Najveća prepreka za početak promene navike jesu izgovori.

Uvek se može pronaći bar jedan, spreman da uskoči i upropasti vaše planove da uradite nešto dobro po pitanju svog zdravlja. 

Ovo su najčešći tipovi izgovora sa kojima se susrećem u svom radu:

⛔ Sad sam pod velikim stresom na poslu, ne mogu da se koncentrišem ni na šta drugo.

⛔ Čeka me nekoliko proslava u narednom periodu (rođendani, venčanja, čak i u pandemiji nađe se bar neki susret tog tipa), pa bih onda posle toga počeo/počela.

⛔ Imam malu decu i jedva sa njima izlazim na kraj, ne mogu sad da se posvetim sebi. Kad malo porastu, biće lakše

⛔ Nisam karakter, pokušavala/pokušavao sam više puta i uvek na kraju odustanem

⛔ Dobro se osećam i zdrav-a sam, nema razloga da se cimam oko zdravih navika

⛔ Ja ne mogu bez _____ (slatkiša, hleba, koka-kole…)

Ne znači naravno da vi sebe svesno sabotirate i da ne verujete u to što govorite. Izgovori izbijaju iz nas podsvesno, najčešće iz straha od promene ili od neuspeha.

Teško je iskoračiti iz zone komfora, ma koliko primamljivi bili rezultati koji nas van nje čekaju.

ZdravoJedi izazov je mesto na kom ćete dobiti smernice i ohrabrenje kako biste se otisnuli na put ka boljem zdravlju i kvalitetnijem životu

Život sa ograničenjima koja sebi namećemo nije nimalo lak. Naročito kada verujemo u to da ih ne možemo prevazići.

Dobra vest je da nismo u pravu!

Da krenemo redom sa rušenjem zida predrasuda iz prethodnih primera:

Stres

Ovo je upravo jedan od razloga koji treba da nas motiviše na promenu! Stres je jedan od faktora koji doprinose pojavi niza zdravstvenih problema, kao što su: hronično zapaljenje (jedna od posledica je oštećenje krvnih sudova i pojava ateroskleroze), gojaznost, dijabetes, metabolički sindrom, karcinom.

U okviru ZdravoJedi izazova, edukujem vas o uzrocima i posledicama stresa, kao i metodama pomoću kojih možete kontrolisati koliko ćete mu biti izloženi.

Odricanje od određenih jela

Postoje zdrave alternative za sve- za grickalice, za torte, za testa, ali to nije suština ovog izgovora. Pravo pitanje je zašto te radosne događaje gledamo samo kroz prizmu hrane? Zar venčanje na koje idemo nije pre svega skup onih koji se raduju ljubavi jednog para i slave je? Zar godišnja zabava u firmi nije mesto gde se bolje upoznajete sa svojim kolegama i gradite bolje odnose sa njima?

Deca

Deca su velika obaveza kako sa stanovišta vremena, tako i energije. Znam, imam ih troje!

Najveći broj učesnica ZdravoJedi izazova su upravo majke male dece, koje uz posao moraju da vode brigu i o školi, vrtiću i ostalim aktivnostima najmlađih

Isto tako, deca za svoje roditelje treba da budu i najveći pokretač i podstrek za promenu. Jedini način da deci stvorimo zdrave navike jeste taj da ih i sami praktikujemo. Deca uče očima, a ne ušima!

Nedostatak karaktera

Promena navika nije laka, naročito ako pričamo o promeni onih koje smo stekli još u detinjstvu. To ne znači da je nemoguće, već da je potrebno naći prave alate, imati jasan plan i podršku.

Ne fali mi ništa!

Naše telo revnosno skuplja signale koje mu šaljemo, bilo da se radi o hrani, snu, fizičkoj aktivnosti ili stresu. Broj, jačina i suprotstavljenost pojedinih signala, kao i genetska konstitucija, faktori su koji igraju ulogu u tome da li će se i kada javiti vidljivi simptomi poremećaja zdravlja. To što izgledamo zdravi spolja nikako ne znači da je tako. Po rečima dr Roberta Lustiga, američkog pedijatra- endokrinologa, čak 40% ljudi normalne telesne mase ima razvijen neki metabolički poremećaj! Zato odsustvo simptoma bolesti nikako nije znak da ne treba da radite na unapređenju svog zdravlja.

Šta vas zaista sprečava da načinite prvi korak ka boljem zdravlju?

Pišite mi u komentarima!

Ako vas zanima učešće u ZdravoJedi izazovu, pišite mi na zdravojedi@gmail.com