Lekoviti zalogaji

Lekoviti zalogaji

Alergije

Alergija predstavlja pojačanu, neprimerenu imunološku reakciju na stranu supstancu- antigen. Nakon prvog susreta sa antigenom koji organizam prepoznaje kao opasnost stvaraju se specifična antitela, koja pri ponovnom susretu sa istim alergenom dovode do reakcije preosetljivosti.

Po načinu na koji organizam dolazi u kontakt sa antigenom, razlikuju se tri vrste alergija: 

1. Kontaktne- nakit, kozmetički preparati i kućna hemija

2. Inhalatorne- polen trava, prašina, grinje, dlake životinja

3. Nutritivne- gluten, konzervansi i aditivi, kazein iz mleka, jaja…

Broj osoba koje boluju od nekog oblika alergije u stalnom je porastu.

Simptomi mogu biti različiti i zahvatiti bilo koji organ, pa je dijagnoza ponekad na prvi pogled nejasna.

Terapija u prvom redu uključuje izbegavanje alergena, a kada to nije moguće, propisuju se odgovarajući lekovi. Ali, ono što ćete retko dobiti kao terapijsku opciju, a jedini je pravi lek za alergije, jeste jačanje imuniteta. Čak ako i čujete nešto na tu temu, uglavnom se propisuju različiti preparati, a ishranu niko ni ne spominje, mada je još Hipokrat pre više od 2000 godina primetio da ‘’sve bolesti počinju u crevima’’.

Pravilna ishrana je temelj jakog imuniteta. Kad se hranimo zdravo, stičemo dobru osnovu za izgradnju odbrambenih snaga našeg tela, koje neće dozvoliti nepotrebne reakcije na ono što nas okružuje. Ishrana bogata šećerom, rafinisanim uljima i glutenom slabi imunitet i povećava sklonost ka infekcijama i alergijama jer dovodi do slabljenja crevne barijere, tj. nastanka sindroma propusnih creva. Na ovaj način u krvotok dospevaju materije koje tu ne pripadaju- mikroorganizmi i nepotpuno razgrađeni delovi hrane, koji se potom ponašaju kao alergeni.

Najbolji način da proverite na šta ste zaista alergični jeste sprovođenje elmininacione, tj. provokacione dijete. Izbacite gluten i druge ‘’sumnjive’’ alergene iz ishrane na najmanje dve nedelje- što duže, to bolje. U prvih nekoliko dana, mogu se pojaviti neželjene reakcije zbog detoksikacije organizma, odnosno izbacivanja nataloženih otrova. Kada se telo iščisti, simptomi nestaju.

Nakon što se simptomi alergije povuku, sprovodi se i drugi, provokacioni deo testa- jedna po jedna namirnica se polako ponovo uvode u ishranu i ‘’krivac’’ se razotkrije- ponovo dolazi do reakcije i pojave simptoma.

Važno je naglasiti da se eliminaciona dijeta mora strogo sprovoditi, da ne biste dobili lažno negativan rezultat. Ako sumnjate na alergiju na gluten, a tokom eliminacijske dijete povremeno podlegnete iskušenju i uzmete ‘’samo jedan zalogaj hleba’’, ta količina je  dovoljna da spreči povlačenje simptoma. Ono što dodatno otežava eliminaciju glutena iz ishrane jeste njegova sveprisutnost, koja se često previdi. Gluten se može naći u velikom broju industrijskih namirnica, brzoj hrani (gde se dodaje kako bi se smanjio utrošak mesa), pa čak i u vitaminskim suplementima! Štaviše, on se skriva i tamo gde ga zaista ne očekujemo, npr. u kozmetičkim preparatima, u lepilu poštanskih markica i sl.

U lečenju alergija ponekad je neophodno preći na strožiji vid LCHF ishrane- keto dijetu. Tada organizam kao gorivo koristi ketonska tela, pri čemu dolazi do inhibicije degranulacije mastocita i oslobađanja histamina, kao i smanjenja koncentracije specifičnih IgE antitela, što se označava kao početak reakcije preosetljivosti.

Kao i kod akni, nestanak alergije često bude dodatna, neočekivana posledica prelaska na LCHF ishranu. Lično sam se oslobodila višegodišnje alergije na grinje, kućnu prašinu i ambroziju otkako sam promenila način ishrane.

Vredi pokušati!