Lekoviti zalogaji

Lekoviti zalogaji

Akne

Retko ko se može pohvaliti da su ga zaobišle. U većoj ili manjoj meri, svakome od nas su bar na kratko urušavale samopouzdanje. Kreme i pomade nisu mogle mnogo da pomognu, skupi kozmetički tretmani takođe. Akne su uvek nalazile put do nosa, čela, obraza. Što je najgore, pojedincima kvare sreću i dugo nakon završetka puberteta.

Šta su akne? Akne su zapaljensko oboljenje kože, tj. korena (folikula) dlake sa pripadajućom lojnom žlezdom.  Zbog toga se najčešće i javljaju na mestima gde je lojnih žlezda najviše: lice, vrat, ramena, grudi i leđa. Pojačano lučenje ovih žlezda pogoduje začepljenju njihovog izvodnog kanala, nakupljanju loja i infekciji.

Kao uzroci pojave akni navode se:

 • Hormonalni poremećaji (hiperinsulinemija npr.)
 • Stres
 • Nasledni faktor
 • Hiperaktivnost lojnih žlezda
 • Prisustvo bakterija u porama
 • Iritacija kože
 • Upotreba anaboličkih steroida

Šta god bio okidač za nastanak, pravi uzrok jeste zapaljenje- inflamacija. S obzirom na to, lečenje kortikosteroidima daje najbrže rezultate. To bi bilo sjajno da njhov efekat nije kratkotrajan, tj. čim prestanete da ih pijete/mažete, problem se ponovo javlja. A javlja se zato što akne nisu površinski problem, nego dolaze iznutra.

Nestanak akni je za većinu ljudi koji pređu na LCHF ishranu neočekivan, dodatan efekat. Kada počnu da dobijaju komplimente za svoj ten, zastanu, pogledaju se u ogledalo i gle čuda! Dosadnih bubuljica zaista više nema! A nema ih jer je LCHF ishrana dovela do smanjenja inflamacije u čitavom organizumu, pa tako i u koži.

Osim standardne LCHF ishrane, bogate prirodnim masnoćama, u lečenju akni dodatan efekat može imati:

 • Isključivanje mlečnih proizvoda iz ishrane- ovo se naročito odnosi na kupovne mlečne proizvode, jer:
 1. Većina sadrži u sebi dodatne sintetičke hormone, koji pospešuju lučenje lojnih žlezda i pojačavaju inflamaciju. Čak i domaće mleko sadrži određenu dozu hormona rasta, koji su tu kako bi omogućili brz rast i razvoj teleta.
 2. Kupovni mlečni proizvodi dobijaju se od krava hranjenim žitaricama, sojom (potencijalno genetski modifikovanim) i tretiranim antibioticima (koji oštećuju ravnotežu između ‘’dobrih’’ i ‘’loših’’ bakterija u crevima).
 3. Laktoza iz mleka podiže nivo inzulina, koji u jetri pospešuje lučenje faktora inflamacije
 • Povećajte unos omega 3 masnih kiselina, vitamina B i koenzima Q10
 • Unosite hranu bogatu biljnim vlaknima, prebioticima i probioticima, koji blagotvorno deluju na bakterijsku floru i jačaju crevnu barijeru (npr. prirodno ukišeljene namirnice poput kiselog kupusa)

Umesto skupih i najčešće nedelotvornih tretmana i skupih krema, započnite sa LCHF ishranom već danas!