Recepti

Recepti

3 u 1 testo sa ovsenim mekinjama

Ako ste ljubitelj testa i teško vam je da ga se odreknete, na početku praktikovanja LCHF ishrane možete koristiti neku od zdravih zamena, poput ove. Ipak, ni sa LCHF hlebovima i pecivima ne treba preterivati, naročito ako pokušavate da skinete višak kilograma!

Potrebni sastojci:

– 3 jajeta
– 300g sitnog sira
– 150g ovsenih mekinja
– ½ kašičice soli

Priprema:

Umutite jaja, umešajte sir, a potom dodajte mekinje i so. Mekinje možete prethodno dodatno usitniti u mlinu za kafu, kako bi imale strukturu brašna.

Obložite tepsiju pek papirom, pa po njemu rukama formirajte željeni oblik: 10 pogačica, 3 lepinje ili podlogu za picu. U pogačice po želji možete dodavati semenke bundeve, suncokreta ili lana. Možete čak ubaciti i usitnjene čvarke, pa dobiti LCHF pogačice sa čvarcima.

U prva dva slučaja pecite 20-25 minuta (dok ne dobiju lepu rumenu boju na vrhu), a ako pravite picu, izvadite ‘’testo’’ posle 15-ak minuta, namažite ga paradajz pireom (bez šećera i konzervansa), poređajte kolutiće domaće kobasice, parčiće slanine, šunke, narendajte sir i ukrasite maslinama i origanom. Po želji možete na picu staviti i seckanu papriku, crni luk, svež paradajz ili drugi dodatak po ukusu. Vratite u rernu još na još 10 minuta da se zapeče.

Javite kako vam je uspelo!

Važno! Ovsene mekinje nisu isto što i ovsene pahuljice! Mekinje se dobijaju iz opne semenke, koja sadrži manje ugljenih hidrata.